header

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons programma?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

 

September 2014  

NTGent presenteert:

Jan Steen
4.48 Psychosis

Vrijdag 5 & zaterdag 6 september
Vrijdag 19 & zaterdag 20 september

Tickets via NTGent : 09 225 01 01
online reservatie

Jan Steen regisseert twee versies van Sarah Kane's 4.48 Psychosis

Jan Steen regisseert twee versies van wat hij ‘een van de krachtigste toneelteksten van de laatste vijftien jaar’ noemt. De tekst is een bewogen en zinderende gedachtestroom die niet alleen de pijn en de angst om te leven verwoordt, maar evenzeer de liefde om te leven en het willen leven ter wille van de liefde bezingt. Sarah Kane schreef 4.48 Psychosis in 1999, een jaar voor haar eigen zelfmoord. Twee acteurs gaan elk afzonderlijk de confrontatie aan met deze aangrijpende tekst. De manier waarop ze beiden vanuit hun ‘anderszijn’ de tekst zullen ontmoeten, zal bepalend zijn voor hoe ‘anders’ de twee versies zullen zijn. Het publiek krijgt de twee identieke en toch heel verschillende delen te zien op één avond. De voorstelling wordt in het Engels gespeeld, in Kane’s originele versie.

Deze voorstelling is de laatste in het kader van L’être et jouant — Het zijn in het spelen, het onderzoeksproject van Jan Steen dat gesteund wordt door het onderzoeksfonds Hogeschool Gent. Hierin stelt Jan Steen dat de specifieke aanwezigheid van een acteur allesbepalend is voor het specifieke van een voorstelling.

Parallel met de voorstelling loopt vanaf 18 september t.e.m. 5 oktober een tentoonstelling in de Zwarte Zaal van het KASK met beeldmateriaal van fotograaf Kurt Van der Elst en filmmaker Pieter Dumoulin die het volledige onderzoeksproject hebben gevolgd.

Productie: Jan Steen & KASK
Spel:  Lien Wildemeersch   Benjamin Cools
Credits: Productie KASK, School of Arts Gent, Corpus Ca., ism NTGent
Assistentie:  Fabrice Delecluse
Tekst:  Sarah Kane
Regie: Jan Steen
____________________________________________________________

Vernieuwd Gents Volkstoneel
Bob De Moor & Chris Van den Durpel
SLECHTE VRIENDEN

 (C) Luk Monsaert )

Woensdag 10, donderdag 11 & vrijdag 12 september om 20u00
Woensdag 17 en donderdag 18 september om 20u00
online reservatie

Winnetou en Old Shatterhand: wie deze twijfelachtige Wild West-helden kent is nog te jong om ze te missen, of te oud om er nog aan herinnerd te worden. Het laatste overkomt Eddy en Roger. Nota bene op hun werk worden ze opeens als Chinese vrijwilligers aangeduid om in de huid te kruipen van de twee fabelachtige bloedbroeders. En dat terwijl ze elkaar ook maar ternauwernood kunnen uitstaan.
Een doldriest, tevens tragikomisch avontuur over de verander(en)de regels van de arbeidsmarkt, de vriendschap en de verbeelding. 

Tekst: Jo Van Damme                                                                                               
Regie: Walter Janssens                                                                                              
Spel : Bob De Moor en Chris Van den Durpel
______________________________________________________________


Gent Festival  van Vlaanderen presenteert:

ODEGAND
HJ Lim ( Zuid-Korea )

zaterdag 13 september

HJ Lim (Zuid-Korea) Met een buitengewone verbeeldingskracht en visie herontdekt HJ Lim op verfrissende  wijze het gevestigde pianorepertoire. Nog maar 26 is de Zuid-Koreaanse pianiste en ze onderscheidt zich al door een charismatische podiumpresence, een fenomenale techniek en een sprankelende persoonlijkheid. De opgewekte virtuoos weet haar publiek te enthousiasmeren met werk van F. Chopin, R. Schumann en S. Prokofjev

meer informatie & tickets: www.odegand.be

_____________________________________________________________

Kunstencentrum Vooruit presenteert:

DAS MAGAZIN FESTIVAL
Gent als één grote leesclub

Zaterdag 20 september
Meer informatie en tickets

Tijdens dit boekenfestival van het Nederlandse literaire tijdschrift ‘Das Magazin’ vind je maar liefst 12 leesclubs verspreid over Gent. Per locatie – in woonkamers, cafés of cultuurplekken – kan je in groepen van 25 intiem en ongedwongen praten en debatteren met de door jou gekozen schrijver over diens boek (dat een maand ervoor in je postbus belandt). Bekende en gedreven moderatoren leiden de gesprekken. Aan grote namen geen gebrek: Saskia De Coster, Herman Koch, Peter Terrin, Joost Vandecasteele en als absolute eregast Tom Lanoye. O.a. Yves Desmet, Bent Van Looy en Ernst-Jan Pfauth zijn de overgekwalificeerde gespreksleiders. In de Minard zal HERMAN KOCH de centrale leesclub-gast zijn

Na de leesclubs komt iedereen samen voor een grootse fuif. Hier vindt eerder die avond de leesclub extra-ordinaire plaats, met eregast Tom Lanoye.

_______________________________________________________________


theater
Ontroerend Goed
WIJVEN

Dinsdag 23 & woensdag 24 september
Tickets: € 14 / 12 (red)
Online reservatie

Wij zijn ’t zwakke geslacht, maar we zijn met meer en we leven langer. Ons gevoelens hebben we nie in de hand. Een keer per maand bloeden we, omdat we ’t verdienen. We zijn godinnen, muzes, amazones, vechtersbazinnen. We kennen ons eigen mysteries nie. We schreien, roepen en tieren, zwijgen als ’t nie nodig is. Ons goestingskes veranderen gelijk niets. We zijn prinseskes die kicken op een hoepelrok.  We hebben ne vent nodig die het voor ons regelt. We hebben van die lange voelsprieten en da doet zeer. Als we lief zijn voor elkaar, dan verwachten we ne klauw. We zijn hoeren, brave meiskes, mama’tjes. We zien overal tekens. We dagen uit maar als ’t mis loopt snappen we ’t nie. We kunnen goe liegen, gebruiken ons lijf om ergens te geraken, en ge kunt ons nie begrijpen als ge zelf geen vrouw zijt. We zijn wijven. en het podium is van ons.

Regie: Alexander Devriendt
Dramaturgie: Joeri Smet, Mieke Versyp
Met:
Charlotte De Bruyne
Aurélie Lannoy
Anemone Valcke
Marjan Deschutter
Karolien De Bleser
Verona Verbakel
Kostuums & scenografie: Sophie De Somere & Manu Verschueren
Fotografie: Stine Sampers
Compositie: Joris Blanckaert
Techniek creatie: Jasper Taelemans & Elke Verachtert

Ontroerend Goed in coproductie met Vooruit, Theatre Royal Plymouth & Richard Jordan Productions Ltd.
Met steun van Summerhall
Met steun van de Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost‑Vlaanderen
& Stad Gent.

_______________________________________________________________


theater
Ontroerend Goed & Sydney Theatre Company
A History of Everything

Donderdag 25 & vrijdag 26 september
Tickets: € 14 / 12
Online reservatie

We are going to die, and that makes us the lucky ones. — ‘Unweaving the Rainbow’, Richard Dawkins

Gebaseerd op het werk van Richard Dawkins over evolutietheorie, van Brian Greene over kosmologie en E. H. Gombrich’s ‘Little history of the world’ presenteren we u een geschiedenis van alles. Van de Big Bang tot vandaag. In tegenstelling tot de meeste literaire werken die de intentie tot volledig zijn naast zich neer­leggen en voor een eerder anekdotische, frag­mentarische en gefictionaliseerde representatie van de wereld kiezen, is het de intentie van onze performers een compleetheid te bereiken binnen de ongrijpbare astronomische geschiedenis van onze wereld en het universum. De mensheid als slechts een kort fragment in een eeuwig evoluerende tijdslijn.

regie: Alexander Devriendt
spelers:
Cameron Goodall
Charlotte De Bruyne
Joeri Smet
Karolien De Bleser
Nathalie Verbeke
Tahki Saul
Zindzi Okenyo
Matthieu Sys
& Angelo Tijssens
scenografie & kostuums: Sophie De Somere
tekst: Alexander Devriendt & Joeri Smet
i.s.m. de spelers en met fragmenten uit  ‘Sum’ van David Eagleman
fotografie: Brett Boardman , Tahki Saul
Ontroerend Goed & Sydney Theatre Company in coproductie met Stadsschouwburg Amsterdam,
Art Happens & Richard Jordan Productions Ltd.
met steun van de Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost‑Vlaanderen
& Stad Gent.

______________________________________________________________

GENT FESTIVAL van Vlaanderen presenteert:

ODEGAND BY NIGHT
zaterdag 27 september
Keda
20u-20u30 · 21u-21u30 · 22u-22u30

De Koreaan E’Joung-Ju is een meester van de geomungo, een traditioneel zessnarig houtinstrument dat al meer dan duizend jaar van zich laat horen in zowel klassieke als populaire muziek. Mathias Delplanque, geboren in Burkina Faso, is componist, performer, muziekcriticus, kunstenaar en stichtend lid van verscheidende ensembles. Wat dit onuitgegeven duo over tijd en ruimte heen bindt, is een onverzadigbare drang naar vernieuwing en verwondering. Met partjes blues, Afrikaanse en Jamaicaanse klanken, en flarden ambient en noise creëren ze folk voor imaginaire culturen. Muzikale ambacht met roots in het verleden en vertakkingen naar de toekomst.

meer informatie:  www.odegandbynight.be

______________________________________________________________


Democrazy presenteert:

Concert
DAVID SURKAMP
The Voice of Pavlov’s Dog

Dinsdag 30 september
online reservatie

David Surkamp, the voice of Pavlov’s Dog: Acoustic Tour
Love it or hate it: de unieke stem van David Surkamp was mede verantwoordelijk voor het succes van de underground progrockband Pavlov's Dog in de jaren '70.
Veertig jaar later is zijn stem intact, en geeft Surkamp eindelijk toe aan de vraag naar een akoestische tour. De aanleiding is de release van zijn derde soloalbum Music Nude, maar Surkamp brengt ook akoestische versies van Pavlov's Dog's klassiekers: 'Julia' bijvoorbeeld, waarop u allicht nog een jeugdliefde heeft binnengedaan, 'Song Dance', 'She Came Shining' en 'Late November'. Surkamp zal bijgestaan worden door zijn vrouw Sara op zang, gitaar en percussie. Het concert van Pavlov's Dog vorig eind 2013 in de Concertzaal van Vooruit was mijlenver op voorhand uitverkocht. 
The legend is alive!

''David Surkamp's voice is fascinating, giving me the heebie-jeebies permanently.“
„I had to wait 30 years to see Pavlov's Dog live. And it was better than everything I saw this year. David Surkamp's voice is still great. The audience was freaking out. 150 minutes goose skin and pure fun playing.“

 Meer informatie

_____________________________________________________________

volkstheater knop