header

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons programma?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

 

November 2015


Concert
CHANTAL ACDA
Support: Deadman Orchestra

 

Maandag 2 november 20u00
Tickets € 14,75 ( vvk ) / € 16 ( adk )
Online reservatie

Chantal Acda zit sinds kort bij het geweldige Glitterhouse Records, dat ook integere artiesten als Scott Matthew, 16 Horsepower, Wovenhand en Tamikrest huisvest.

Stilzitten zit er niet in voor Acda: onder de moniker Sleepingdog maakte ze al 3 albums en werkte ze samen met o.a. Adam Wiltzie (Stars of the Lid, A Winged Victory For The Sullen). Ondertussen maakte ze ook deel uit van formaties als Isbells, Distance, Light & Sky (met Walkabouts' Chris Eckman), True Bypass (met Craig Ward) en Marble Sounds.

In 2013 verscheen dan uiteindelijk haar eerste (bejubelde) album onder haar eigen naam, 'Let Your Hands Be My Guide'. In september 2015 mogen we de opvolger verwachten: 'The Sparkle In Our Flaws'. Voor dit album werkte ze samen met haar soulmate en partner in crime Peter Broderick (o.a. Efterklang) en Shahzad Ismaily (werkte geregeld samen met a.o. Lou Reed, Tom Waits en Bonnie Prince Billy). Maar ook rasartiesten als Valgeir Sigurdsson, Heather Woods Broderick (Efterklang) en Eric Thielemans werkten maar al te graag mee aan het album.

Aftellen geblazen om het resultaat te horen in de prachtige Minardschouwburg, de ideale zaal voor de intieme muziek van Chantal Acda.

Support act is Deadman Orchestra, een project van Youri van Uffelen. Hij werd eerder al opgemerkt met zijn elektronicaprojecten (ynri), baldadige rockmuziek (tRAM, el torturado), postpop ('aisikl), opgemerkte theaterscores voor BraaklandZHEbilding en De Roovers en werkte al samen met o.a. Rudy Trouvé, Ephraïm Cielen Chantal Acda. Eentje om te ontdekken!

www.chantalacda.com

______________________________________________________________


Novastar: Joost Zweegers Solo

Woensdag 11 november 20u00
Tickets: € 26 ( voorverkoop ) / € 29 ( avondkassa )
Online reservatie

Novastar herrees in 2014 in stijl met Inside Outside, een album dat zijn stek verdiende in menig eindejaarslijstje, met parels als Closer To YouLight Up My Life en het recente Kabul. Achter de knoppen zat John Leckie, de producer van ‘The Bends’ van Radiohead, ‘Showbiz’ en ‘Origin Of Symmetry’ van Muse en de debuutplaat van The Stone Roses.
De broeierige sfeer van het nieuwe album zette meteen ook de toon voor de begeesterende live shows die Joost Zweegers met zijn band de afgelopen maanden wist neer te zetten.
Die tournee wordt nu afgesloten met enkele solo concerten van Joost Zwegers. Verwacht fantastisch nieuw materiaal en een bak vol klassiekers als BecauseMiamiMars Needs WomanWrong en Never Back Down.

Meer informatie

______________________________________________________________

Theater
Piet Afeuille / Theater Malpertuis
GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder

Donderdag 12 en vrijdag 13 november 20u00
Tickets: vanaf € 14
Online reservatie

Een tekst van Tom Lanoye, gespeeld door actrice Viviane De Muynck, in een regie van Piet Arfeuille. Drie kleppers van formaat.

‘GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder’ kadert in de herdenking van WO I, maar heeft ook stevige wortels in de recente actualiteit. Wat bezielde Anders Breivik voor zijn aanslagen in Noorwegen? Wat dreef jihadisten ertoe om de cartoonisten van ‘Charlie Hebdo‘ om te brengen? Hoe lag Gavrilo Princip met de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk mee aan de basis van WO I?

Lanoye linkt in zijn tekst het revolutionaire geweld uit het verleden met dat van het heden. De gelauwerde Vlaamse auteur schreef zijn tekst op vraag van regisseur Piet Arfeuille, die een voorstelling wilde maken over het spanningsveld tussen de complexe realiteit enerzijds en de geschiedschrijving anderzijds, die onvermijdelijk een gesimplificeerde versie brengt van de realiteit. En bovendien een versie die meestal door de overwinnaar wordt geschreven.

Viviane De Muynck speelt de moeder van een gedode terrorist, haar enige kind. Zonder zijn aanslag te vergoelijken, en zonder zichzelf te sparen, neemt ze de maat van een tijdperk en wordt ze een spiegel van de actuele samenleving. “Had mijn zoon zijn misdaden gepleegd in oorlogstijd, en in een legeruniform? Hij had een monument gekregen.’”

"Mocht ik weten wat ik nu weet, zou ik mijn kind dan hebben laten geboren worden?" 

productie: Theater Malpertuis en GoneWest / tekst: Tom Lanoye / spel: Viviane De Muynck / 
regie: Piet Arfeuille / 
decor: ruimtevaarders / licht: Jan Maertens / geluid: Peter Connelly / kostuums: Lieve Pynoo

www.malpertuis.be

_______________________________________________________________

 

monoloog
Daan Hugaert
een trooster

 

Zaterdag 14 november 20u00
Zondag 15 november 15u00
tickets: € 16
online reservatie

Bart woont nog thuis bij een moeder met een struisvogelcomplex en zwakke darmen. Hij heeft een roeping. Hij is clown en heeft maar één stelregel in het leven: troost brengen, trooster zijn. 
Maar hij heeft plankenkoorts, slaapt slecht en blijkt alles verkeerd te doen wat een mens ook maar verkeerd kan doen. Vers uit bed, mijmert hij over de moed van zijn idool Mussolini, die met de borst vooruit en met gespreide armen het noodlot tart. 

Uitgerekend op de dag dat hij zich oppept voor een opbeurend optreden voor het jonge grut, valt er weer een envelop van de VDAB op de deurmat waarop in rode inkt ‘zeer dringend’ staat gepend. De zoveelste werkaanbieding die hij zal afslaan. Want een kunstenaar moet zich niet bekreunen om het alledaagse; hij moet naar de sterren reiken! 
Hij gritst de brief van de deurmat om het gezeur van zijn moeder te ontlopen, en moffelt hem in zijn onderbroek, waarmee hij een brokkenparcours zonder weerga inzet.
Vol in de borst getroffen moet hij die avond zelf troost zoeken bij zijn oude moeder die piept als een kuchend vogeltje.

‘Een trooster’ is een tragikomische monoloog van Jibbe Willems.
Daan Hugaert bewerkt deze tekst voor Vlaanderen.
Mieke Laureys regisseert hem met humor en poëzie. 

_______________________________________________________________

Ultima Thule
DOOR DE MUUR (14+)

Vrijdag 20 & zaterdag 21 november 20u00
tickets: € 15 / € 13 / € 10
online reservatie

Ik wandel door een park. Op een bank zit een jonge vrouw. Nerveus, druk met een GSM, sorry, een smartphone. Belt, drukt af, kijkt naar de display, verstuurt een bericht, kijkt terug naar haar scherm, belt, drukt af, kijkt, ze wordt gebeld. Nog eens. Nog eens. Nog eens. Ze neemt niet op. Of wel. ‘Fuck you’ roept ze. Drukt af. Wordt opnieuw gebeld. Drukt af. Neemt op. Ze gooit haar smartphone op de grond, stampt hem kapot, ze blijft stampen en ze blijft schreeuwen, ik kom intussen dichterbij, ze ziet mij en ze schreeuwt naar mij : ‘Fuck you! Fuck you allemaal, zie mij hier staan! Doen we wat we doen omdat we zijn wie we zijn, of willen we worden hoe we zijn, om beter te kunnen doen wat we doen. Goed zo, Sarah! Splendid evaluation! And promotion! Fuck you, fuck you all!’ Ik sta daar, wil zeggen, ...ik zeg niets. Ze kijkt mij aan. En wandelt weg. Door de muur.
Een nieuwe productie van Ultima Thule over de ‘rat-race’ van deze tijd.
Tekst en regie/ Wim De Wulf
Spel/ Dominique Collet, Sven Ronsijn, Kurt Defrancq

Live Muziek/ jong postrock-talent

Poppen en kostuums/ Evelyne Meersschaut
Lichtontwerp en decor/ Rupert Defossez
www.ultima-thule.be

_______________________________________________________________

Theatertour
Het Zesde Metaal
Niets doen is geen optie

(c) Pieter Verhaeghen 2015

dinsdag 24 november 20u00
tickets €20
online reservatie

Niets doen is geen optie. En al helemaal niet voor Het Zesde Metaal, want de groep rond frontman Wannes Cappelle heeft met zijn derde album Nie voe kindersde kloof met de kopgroep definitief gedicht. Sterker nog: dankzij een karrenvracht viersterrenrecensies en twee singles die het tot radiohit hebben geschopt (Dag zonder schoenenen Gie, den otto en ik) zitten Cappelle en co nog fris genoeg om aan de kop te sleuren, op alle parcoursen. Na een zo goed als uitverkochte clubtour, met bijwijlen stevig te keer gaande gitaren, neemt Cappelle zijn volledige groep nu ook mee naar het theater, maar dan wel met een meer ingetogen repertoire. Naast talrijke verstilde pareltjes uit zijn drie albums trakteert Het Zesde Metaal ook met ijzersterk materiaal uit Spelen in Berlin, de gloednieuwe EP met werk over de Eerste Wereldoorlog die in september verschijnt.

Het Zesde Metaal:
Wannes Cappelle (zang, akoestische gitaar)
Tom Pintens (elektrische gitaar en piano)
Filip Wauters (elektrische gitaar, lapsteel, pedal steel),
Tim Van Oosten (drums)
Robin Aerts (bas)

Licht: Bruno Decock
Geluid: Jeroen Vereecke

www.hetzesdemetaal.be

______________________________________________________________

Theater
Laura Van Dolron
Liefhebben

 

Woendag 25 & donderdag 26 november 20u00
Tickets vanaf € 12
Online reservatie  

Een zachte hartverscheurende voorstelling over
het enige wat er toe doet.

Met haar voorstelling ‘Liefhebben’ wist de Nederlandse theatermaakster Laura van Dolron het voorbije seizoen veel gevoelige snaren te raken, zowel in Vooruit als in de andere zalen die haar tournee aandeed. Kon je er toen niet bij zijn? Dan krijg je dit seizoen een herkansing.
In 'Liefhebben' gaat van Dolron verder dan de romantische liefde die we kennen van tv, films en liefdesliedjes. Ze gaat op zoek naar de daadkrachtige, universele liefde. Dat brengt haar bij o.a. Nelson Mandela, Jean Paul Sartre, Yoko Ono, maar vooral ook bij zichzelf, haar partner, haar vader, het kindje dat ze na 3 maanden zwangerschap verloor… Hoe dicht liggen liefde en dood bij elkaar? Spreken geluk en verdriet elkaar tegen, of maken ze elkaar net mogelijk?
'Liefhebben' is opgenomen in de longlist voor de officiële juryselectie van het Nederlandse Theaterfestival 2015! De jurt schreef: "Laura Van Dolron is terug. Wederom slaagt ze er glansrijk in een roerige privé periode uit te laten waaieren tot een voorstelling die universeel is. Puntig, vol liefde én humor."

Tekst en spel: Laura van Dolron / Dramaturgie: Martine Manten / Vormgeving: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek / Lichtontwerp: Gé Wegman / Tourneeplanning en promotionele ondersteuning België: www.thassos.be / Verkoop Nederland: Bureau Berbee culturele affaires / Marketing en publiciteit: Louise de Koning, Theaterzaken Via Rudolphi / Liefhebben is een
co-productie met het Nationale Toneel
http://lauravandolron.com/

_______________________________________________________________

 

volkstheater knop