header

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons programma?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

 

November 2016

BELPOP BONANZA presenteert:
ANDRE BRASSEUR & BAND

 
© Anton Coene

Vrijdag 18 november 20u00
Tickets € 22 ( vvk ) / € 24 ( avk )
Online reservatie

De koning van het Hammondorgel is terug. De maker van de instrumentale monsterhit ‘Early Bird’ is bijna 77 maar heeft nog niets aan panache ingeboet. Voor het eerst in 40 jaar speelt André Brasseur weer in een uitgebreide bezetting. Hij brengt een uur stomende jazz en funk met vijf jonge(re) en begeesterde muzikanten die ook fans zijn. Belpopkenner Jan Delvaux vertelt vooraf het fascinerende levensverhaal van de man.

André Brasseur is een topper. De Hammondvirtuoos heeft een wereldhit op zijn naam staan. Hij is de chouchou van James Brown en Claude François. En hij speelt mee op de grootste successen van Vaya Con Dios.

Toch is hij een cultheld. En dat is deels zijn eigen fout. Brasseur investeert het geld van zijn million seller ‘Early Bird’ (1965) in twee danstenten. Die draaien zo goed en eisen zoveel tijd op dat ze zijn carrière in sluimerstand zetten. 

Zijn straffe, instrumentale nummers trekken in zijn plaats heel Europa rond. Brasseur wordt de koning van de begintunes en de keizer van de dansvloer. Halfweg de jaren 80 ziet hij zijn vergissing in en keert hij voltijds terug naar de muziek. Een grote carrière zit er op dat moment niet meer in.

De man is bijna 77 vandaag en speelt nog een paar keer per week in een restaurant in Namen. Solo. Hij geniet ondertussen, zonder dat hij dat goed beseft, een cultstatus. De platen van weleer worden internationaal gezocht door een zeer gevarieerd publiek. 

Het oeuvre van Brasseur heeft na 50 jaar nauwelijks aan kracht ingeboet. Dat was ook de reden waarom Jan Delvaux en Jimmy Dewit (a.k.a. DJ Bobby Ewing), bekend van Belpop Bonanza, hem in het voorjaar van 2015 benaderden met de vraag of ze een straffe, nieuwe, jonge begeleidingsgroep rond hem mochten bouwen.

Parallel rees ook het idee om - eindelijk - een volledig carrière-overzicht van de man uit te brengen op cd en vinyl. Tot dusver werden namelijk alleen de hits verzameld. Terwijl Brasseur een pak onwaarschijnlijke nummers heeft gemaakt. De compilatie ‘Lost Gems from the 70’s’ (2016/sdBan Records/N.E.W.S.) blijft zijn weg vinden naar een nieuw publiek en stond zelfs een paar weken in de Ultratop.

In maart 2016 werd de nieuwe Brasseur voorgesteld tijdens Leuven Jazz. Aan zijn zijde: Dirk Jans (drums), Ben Van Camp (gitaar) en Ben Brunin (bas), Jo Hermans (trompet) en Wietse Meys (sax). Jans is de drummer van De Mens, de Bennen zaten ook bij Isolde et Les Bens en de blazers hoor je overal waar kwaliteit wordt verwacht.

De groep is helemaal ingespeeld, de vonk is overgeslagen. “Het spelplezier is puur. De jonge muzikanten geven een scherp, zelfs opzwepend kantje aan de muziek”, schreef Het Nieuwsblad. En verder: “Beleeft deze krasse 76-jarige in 2016 de tijd mooiste tijd van zijn leven?”.Alles en iedereen staat alleszins klaar voor een geweldig avontuur. Te beleven in een theater in uw buurt.

Credits
Jan Delvaux – Inleiding

André Brasseur – Hammond
Ben Van Camp – Gitaar
Ben Brunin – Basgitaar
Dirk Jans – Drums
Jo Hermans - Trompet
Wietse Meys - Saxofoon

André Brasseur signeert na afloop met plezier alles waar zijn naam op staat. Breng dus gerust uw singles, langspeelplaten of cd’s mee. Er is ook een souvenirwinkel waar enkele recente uitgaves kunnen gekocht worden.

In samenwerking met 30CC/Leuven Jazz

www.andrebrasseur.org

volkstheater knop