header

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons programma?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

 

Maart 2016

Muziek - theatertournee
Johan Verminnen & kwartet
BERICHT UIT OOSTENDE

(c) Marleen-Daniels

Woensdag 2 maart 20u00
Tickets € 16 voorverkoop / € 18 avondkassa
Online reservatie

“Oostende is voor mij ‘Brussel aan zee’, terwijl voor sommigen Blankenberge een beetje ‘Antwerpen aan zee’ is.” Logisch dus dat het ketje Johan Verminnen na zoveel jaren in Oostende is aangespoeld en er een mooi stuk van zijn vrije tijd doorbrengt.
Vanuit zijn bescheiden kraaiennest dat een zicht rondom biedt op de haven, het strand en de statige kerktorens van de stad werkt Johan aan nieuwe liedjes en teksten: een vervolg op zijn ‘60ste verjaardag’-tournee en op ‘En avant la muzik!’, de meest recente reeks door Vlaanderen en Brussel.     

De zee dook in Johans leven en liedjes steeds met opvallende regelmaat op. Ze speelde zelfs een prominente rol in zijn boek ‘De Laatste Boot’.
Maar de zanger blijft er niet bij hangen en vraagt zich af welke rol een grootstad als Brussel, een dorpje als zijn woonplaats Hansbeke en de heel aparte kuststad Oostende in zijn leven spelen. Een Oost-Vlaams Ketje aan de zee: wat doet dat met een mens, met een artiest?
Is Oostende, een terminusplaats voor sommigen, voor hem niet eerder een verleidelijke toegangspoort tot een weidsere wereld? In een wip kom je zo via het water in een andere, nieuwe omgeving. En waar wil een zoekende zanger dan het liefst vertoeven? Vierhoog in de wolken van de stad? Veilig verborgen op het platteland? Of gewoon op een bank, turend naar de waterspiegel en het schouwspel van de meeuwen?
“Oostende is een beetje Engeland, verloren in een mistbank…”

‘Bericht uit Oostende’ mengt volslagen nieuwe liedjes met oerklassiekers, al dan niet in een opgefrist jasje. Naar goede gewoonte rijgt Verminnen dit alles aan elkaar met zijn typische humoristische en pakkende tussencommentaren. Daarmee gewapend trekt hij weer naar zijn publiek toe in Vlaanderen, Brussel en bij de Noorderburen.  

Johan Verminnen (zang en tussenteksten) – Bert Candries (bas & gitaren) – Leo Caerts (klavieren) – Gert Meert (drums & percussie) – Marc De Boeck (cello, sax,…) – Jan De Troyer (geluid & licht)

www.johanverminnen.be

_______________________________________________________________

Vzw Surpluz

 Comedy / muziek
Preuteleute
“Anology”

(c)Pieter Verhaeghe

Vrijdag 4 maart 20u00
Tickets €16
Online reservatie

Na de succesvolle tour “Un-Butt-Plugged”, waarmee ze heel Vlaanderen plat gespeeld hebben, komen ze terug, die twèè van Preuteleute. Met een nieuwe zaalshow: “Anology”. Even vettig, even vuil en wederom even muzikaal.

Het duo is nog steeds even onafscheidelijk, maar laat zich deze keer wel bijstaan door een derde: Den Diersten. Die moet het geheel muzikaal nog net dat trapje hoger tillen.

In “Anology” neemt het drietal je niet alleen mee doorheen de muzikale geschiedenis van de groep, maar ook doorheen de historie van de sodomie! Het zal dan ook niet verbazen dat ook deze voorstelling van Preuteleute enkel geschikt is voor kinderen vanaf 16 jaar.

Het wordt opnieuw lachen geblazen, voor sommigen tot blètens toe – kortom regelrechte Preuteleute-shit, met voor de vrouwen een blote vent!
(Hoewel we Den Diersten nog moeten overtuigen!)

TEKST, SPEL en MUZIEK:
Sebastien Dewaele (Alain),
Tom Vanrijckeghem (OokAlain) en
Ben Van Camp (Den Diersten)

www.preuteleute.be

______________________________________________________________

be.brusseleir presenteert:

BRUSSELS VOLKSTEJOÊTER
BOSSEMANS & COPPENOLLE

typisch Brusselse komedie van Paul Van Stalle en Joris D’Hanswijck

Zaterdag 5 maart 20u00
Zondag 6 maart 15u00
Tickets € 16 / € 14 (red)
Online reservatie

François Bossemans en Auguste Coppenolle zijn welstellende middenstanders van een bloeiende winkel in behangpapier en een florissante drogisterij.  In het leven zijn ze gezworen kameraden. 
De bekroning van hun onverbreekbare band is het nakende huwelijk van hun kinderen; Joseph Bossemans en Georgette Coppenolle.  Tot de intrigante Madame Violette roet in het eten komt strooien…  Zij maakt François Bossemans lid van de supportersclub van de voetbalploeg Union Saint-Gilloise.  Dit niet naar de zin van de Coppenolle’s, inzonderheid madame Coppenolle een fervent supporter is van Daring Molenbeek.  Een verhaal doorspekt met pure Brusselse humor mede door de spontane tussenkomsten van de legendarisch geworden Madame Chapeau.

Bossemans en Coppenolle was 14 jaar geleden het eerste toneelstuk dat het Brussels Volkstejoêter ooit opvoerde en dat het pad effende naar het succes. 

Verbrusseling: Roger Van de Voorde
Regie:   Marc Bober
Decorontwerp: Barbara Vandendriessche
Decoruitvoering: Paul De Braeckeleer/De Muur Gent
Lichtontwerp: Jaak Van de Velde
Kostuums: Veerle Hasselman
Cast: Robert Delathouwer, Elie Devuyst, Niki D’Heere, Anouk Van Doosselaer, Kurt Parewyck, Ani Leroy, Josy Restiaen, Kathleen Seghers, Geert Dehaes, Chantal Vermeir, Sabrina Lenders, Alain Beeckmans, Fred De Keersmaecker

www.bebrusseleir.be

______________________________________________________________

Dienst Monumentenzorg en Architectuur

VOORJAARSLEZING
OSCAR VAN DE VOORDE  (1871-1938)
"Un architecte qui a autre chose que des briques dans le ventre"

Zondag 6 maart 10u30 – 12u00
Gratis mits inschrijven  bij Gentinfo   09 210 10 10
(vanaf dinsdag 16 februari) of Online 

Oscar Van de Voorde is vooral gekend als hoofdarchitect van de Wereldtentoonstelling die in 1913 in Gent werd georganiseerd. Naast architect van iconische gebouwen zoals de Bank van de Arbeid, de Bank van Vlaanderen en het Parc Résidence was Van de Voorde ook actief als meubel- en interieurontwerper. Zo richtte hij volledige interieurs in en zijn ontwerpen vertegenwoordigden meermaals België op internationale tentoonstellingen. Dit deel van zijn oeuvre is lange tijd onbekend en onderbelicht geweest; deze lezing focust op dit aspect van zijn carrière.
Spreker: Thomas De Keere, master in de Kunstwetenschappen

______________________________________________________________

2xOPERA!
“Prima la musica e poi le parole” & “Le cinesi” / Salieri & Gluck)

Photo by Gérard Uféras

Donderdag 10 & vrijdag 11 maart  20u00
Tickets € 12 / € 8 (red)
Online reservatie

„Let’s make an opera!“ zingt men in Benjamin Brittens gelijknamige opera. Alsof dat zo eenvoudig is! 
Over de vele moeilijkheden die gepaard gaan met het creatieproces van een opera braken vele tekstdichters en componisten zich reeds het hoofd.
Eén van de meesterwerken met dit thema als onderwerp is Antonio Salieris„Prima la musica e poi le parole“. Hier moeten een componist en librettist een nieuwe opera creëren in slechts vier dagen! Een onmogelijke opgave temeer daar ze in hun werk gestoord worden door twee diva’s, die verwikkeld zijn in een onderlinge strijd. Een kostelijk grappig werk dat aantoont dat de grootste strijd in de opera niet plaatsvindt op de scène maar in de coulissen.
Ook in „Le cinesi“ van Christoph Willibald Gluck vindt er onder dames een discussie plaats over de diverse vormen van opera met een verrassend grappig resultaat. Van de vele versies die er van dit werk bestaan is die van de Weense hof poëet Pietro Metastasio uit 1754 wellicht de mooiste.
Deze twee pareltjes uit het Italiaanse operarepertoire presenteren wij u in een kleine twee uur durende voorstelling (inclusief korte pauze) met de nieuwe lichting IOA studenten in een regie van de jonge Duitse regisseur Jan David Schmitz. Ze worden aan de piano begeleid door onze 2 student repetitoren.
Muzikale begeleiding  Hein BOTERBERG, hoofd muziek IOA
Regie Jan David SCHMITZ
Met sopranen Julie Gebhart, Morgane Heyse, Ana Margarida Hipólito dos Santos, Louise Kuyvenhoven, Lara Rainho & Ana Sofia Ramos Ventura; mezzo-sopranen Sylvie Bedouelle, Pauline de Lannoy & Diana Volkova; bariton Artur Rozek; basbariton Rui Xiao en pianisten Eline Brys & Aymeric Catalano.
Kostuums Stijn Van den Bulck
Scenografie Laura Ameye & Dries Boutsen 
Video  Aleksandr Vinogradov 

Elf zangers en drie pianisten uit acht verschillende landen startten een tweejarige specialisatieopleiding aan de International Opera Academy op 1 oktober 2015. In hun eerste jaar worden zij intensief getraind op hun toekomst in de operawereld. Daarna doen ze werkervaring op in o.a. Opera Vlaanderen, de Muntschouwburg, de opera van Essen (D) en bij andere partnerorganisaties.
De IOA staat onder de artistieke leiding van internationaal gerenommeerd regisseur Guy Joosten.
www.ioacademy.be

______________________________________________________________

Concert
EVA DE ROOVERE & THE WHODADS
Chanticleer tour

Zaterdag 12 maart 20u00
Online reservatie

 Na vier Nederlandstalige albums (De Jager' in 2006, 'Over&Weer' in 2008, 'Mijn Huis' in 2011 en 'Viert' in 2013) en meer dan 15 jaar podiumervaring vond Eva De Roovere het tijd om het over een andere taalboeg te gooien.

Al in 2013 kondigde ze het volgende album aan in bewoordingen als "nieuwe muzikale horizonten verkennen, van lucht veranderen, uit haar vertrouwde cocon vliegen…". En neem dit laatste gerust letterlijk: geproducet door Peter Case in The Carriage House in Los Angeles is 'Chanticleer', haar Engelstalig debuut, een verzameling organische samenwerkingen met de Amerikaanse singer-songwriters Case , Cindy Lee Berryhill en Bob Neuwirth.

De Roovere durft grenzen te verleggen en stijlen te mengen - van folk tot de hedendaagse rock en jazz - omwille van het delen van een lied.

"Door het maken van dit album voel ik me vrij ," zegt Eva over dit album. "Ik reisde en nam risico's, zowel persoonlijk als carrièregewijs en die risico’s hebben zich vertaald in vrijheid voor mij." Eva De Roovere zal tijdens het komende concert met graagte het bevrijdende van Chanticleer op u overbrengen.

Ze laat zich met graagte bijstaan door Steven Janssens, Niels Verheest, Frederik Van den Berghe en Sjang Coenen.

www.evaderoovere.be

_______________________________________________________________

Laika en BOS+
Konijn met pruimen 15+
In samenwerking met GEN2020, t,arsenaal, GoodPlanetBelgium en MOS
Over olie en andere verscheurende kwesties

 

Zondag 13 maart 20u00
Tickets € 12 / € 8 ( red )
Online reservatie

Dimitri Verhulst schrijft op vraag van Laika een nieuwe theatertekst. Konijn met pruimen speelt zich af ten huize van pa en ma Van Campenhout: wagenpark voor de deur met een gemiddelde uitstoot van om en bij de 300 gram Co2 per kilometer per vehikel, thermostaat permanent op 27 graden, gezworen vleeseters. Kortom: mensen die het begrip ‘duurzaamheid’ verstaan als  het leven wordt steeds duurder’. Er is een etentje gepland voor de verjaardag van zoon Wim, die zijn nieuw lief heeft meegebracht. Evelyne blijkt zowat in alles het tegendeel van pa en ma. Bovendien heeft ze – o horror – ook Wim aangestoken met haar donkergroen gedachtengoed, wat enigszins nefast is voor de feestvreugde…

Wat volgt is niet louter een conflict tussen twee generaties, maar evenzeer tussen leef- en consumptiegewoonten, denkpatronen en visies op de verhouding tot onze planeet. Een komisch, tragisch, hilarisch, grotesk vertoon, terwijl de gemoederen geleidelijk oververhit raken en het konijn-met-pruimen maar niet wil garen in de oven.

"Dit is Dimitri Verhulst op zijn best. Hij levert in opdracht van BOS+ en Laika een slim gecomponeerde tekst waarin de ecologische crisis haast moeiteloos verweeft met een familiecrisis....Eens op kruissnelheid neemt de voorstelling je als een wervelwind mee in een hoos vol emoties...” Knack Focus

tekst Dimitri Verhulst
van en met Aïcha Cissé, Janne Desmet, Arne De Tremerie, Frank Dierens, Jo Roets, Stef Stessel, Anton Van Haver, Pauline Verminnen, Mieke Versyp

www.laika.be

_______________________________________________________________

Ultima Thule
LOS (6+)

Woensdag 16 maart 15u00
Tickets : vanaf € 8
Online reservatie

Max is een jongen van acht zonder superkracht.
Zijn ouders zijn net uit-één.
Weg van de plaats waar alles één is.
Nu woont hij twee keer in de stad.
Twee keer in een appartementsblok.
Twee keer op de tweeëntwintigste verdieping.
Eén keer in het noorden.
Eén keer in het zuiden.

Alles is anders nu.

Zijn vader kan niet meer schrijven.
In zijn oud huis wonen enkel nog de muizen.
Hij moet zich aanpassen.
Zijn moeder koopt een nieuw kleed.
En alles zit LOS.

Maar los blijft niet los.
Niet voor altijd.
Zonder dat Max het doorheeft, wordt los gewoon…
minder los.

Tekst/ Sven Ronsijn
Spel/ Sven Ronsijn en Griet Van Damme
Muziek/ Pablo Casella Dos Santos
Coaching/ Wim De Wulf
Poppen/ Evelyne Meersschaut en Katinka Heremans (stage)
Kostuums/ Chris Snik
Scenografie en techniek/ Rupert Defossez

_______________________________________________________________

vzw Poppenpaleis presenteert

20 JAAR POPKONING
Jean-Pierre MAEREN , Jürgen DE SMET

 

Vrijdag 18 en zaterdag 19 maart 20u00
Tickets € 15
Online reservatie

www.popkoning.be

_______________________________________________________________

4Hoog
WOESJ ( 3+ )

(c) Celine Vanhoutte

Zondag 20 maart 15u00 & 17u00 (extra voorstelling!)
Tickets € 11 / € 8 / € 7
Online reservatie

Twee operazangeressen dobberen in een muzikale wereld vol noten, koren en sferen.
Al wat je ziet klinkt. Alles is muziek.
Zelfs eb en vloed.
Wat je hoort is een zalfje voor het oor en hartverwarmend voor het hart.

Spel: Noémie Schellens en Abigail Abraham
Regie: Frans Van der Aa
Muziek: Peter Spaepen
Decor en techniek: Rupert Defossez en Bram Geldhof
Kostuums: Kathleen Moers
Regieassistentie: Elke Van den Audenaerde
Productieleiding: Celine Vanhoutte

Duur van de voorstelling: +/- 45 min

www.4Hoog.be

_____________________________________________________________

COURTISANE festival 2016

Van 23 tem 27 maart

De 15de editie van het Courtisane festival, van 23 tot en met 27 maart, belooft opnieuw een gevarieerd en uitdagend programma!

In Selections toont Courtisane films van o.a. Sang-soo Hong, Avi Mograbi, Wang Bing, Lav Diaz, Manoel de Oliveira, Chantal Akerman, Billy Woodberry en vele anderen.
De Palestijnse filmmaker Michel Khleifi en de Schotse kunstenaar, cinematograaf en muzikant Luke Fowler zijn deze editie te gast als Artists In Focus. 
Naast screenings brengt Fowler ook een muziekperformance in dialoog met twee van zijn muzikale vrienden: Richard Youngs en Marcus Schmickler. 
Verder speelt cellist Charles Curtis een onbekend meesterwerk van de Amerikaanse minimalistische componist Terry Jennings (i.s.m. Vooruit).
Courtisane presenteert ten slotte het thematische programma In Between Times, een eerbetoon aan de in 1999 overleden Marc Karlin, zijn vrienden en tijdgenoten.

Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Gent (Minard schouwburg, Sphinx cinema, KASK & Paddenhoek).
Meer info op www.courtisane.be.

_____________________________________________________________

Raf Walschaerts ( kommil foo )
Jongen toch.

 

woensdag 30 maart 20u00
tickets € 20 vvk / € 22 avk
online reservatie 

 Raf Walschaerts over leven, liefde en andere trivialiteiten!

Hij vertelt dit keer ZIJN versie van de feiten. Schaamteloos gekleurd door zijn eigen bril, dat wel. Met oogkleppen om u tegen te zeggen, dat ook. Lachwekkend, pathetisch en grotesk, dat zeker, maar wél uit het hart gegrepen.

Jongen toch. (een persoonlijk relaas van een persoonlijk leven)

Raf walschaerts maakt al jaren lang unieke voorstellingen met Kommil Foo, ook deze solo situeert zich weer op het kruispunt van cabaret, toneel en concert. Een piano, een gitaar, een lijf dat gemaakt lijkt om te vertellen.

De pers over JONGEN TOCH:
Cobra ****
"...Walschaerts is een brullende knuffelbeer...Met een foutloos professionalisme ontroert hij anderhalf uur lang een publiek met cabaret, verteltheater, humor en bezwerende luisterliedjes. Dit is een voorstelling die veel te vroeg voorbij is, zo eentje waar je graag “nog een keer”- voor roept."
- Roeland De Trazegnies -
De Standaard ****
"...sociaal engagement, psychologisch doorzicht, filosofische hoogstandjes, goede grappen en tere liedjes... Raf Walschaerts is een ras-verteller"
- Karel Michiels -
Knack ***
"Er staat uitsluitend pure klasse op het toneel... Bonkig, bruut en kwetsbaar."
- Els Van Steenberghe -
De Morgen ****
"Raf Walschaerts beklijft en ontroert met ‘Jongen toch’ ...nu eens met een aai, dan weer verrassend brutaal."
- Liv Laveyne –

Regie: Walter Janssens
Coach: Frank Verhallen en Mich Walschaerts
Productie: Caroline Lanoye
Techniek: Geert Custers

www.rafwalschaerts.be

______________________________________________________________

volkstheater knop