header

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons programma?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

 

Februari 2016

HOMMAGE   ERIEK VERPALE

Dinsdag 2 februari  20u00
Tickets  € 10
Online reservatie

______________________________________________________________

Theater Tartaar en Pascale Platel
" En al mee eene keer"


Zaterdag 6 februari 20u
Zondag 7 februari 15u
Tickets: € 14 / € 10 ( red ) / € 8 ( -12 jr )
Online reservatie

Pascale Platel maakt voorstelling met Frank Brichau, acteur met het syndroom van Down

En al mee eene keer is een voorstelling over een bijzondere ontmoeting tussen Pascale Platel en Frank Brichau.

In mei 2015 ontmoetten de Gentse actrice en theatermaakster Pascale Platel en Frank Brichau elkaar voor 't eerst. Frank is acteur bij Tartaar en heeft het syndroom van Down.
Pascale haar eerste drijfveer was Frank te leren kennen. "Ik wilde niet vertrekken van een verhaal, maar vanuit de persoon die ik voor me had, een beetje zoals een beeldhouwer die vertrekt vanuit de materie. Dit is een confronterend proces want er is geen verhaal, geen houvast. Je werkt van binnen naar buiten. En Frank laat zich niet zo gemakkelijk lezen dus de vragen die ik me voortdurend stel, zijn: 'Voeg ik iets bij, neem ik iets weg? Wat wil hij zelf? Hoe kunnen we elkaar gebruiken? Wie neemt er wie mee op sleeptouw? Wanneer stop ik?'

Pascale en Frank gingen gedurende weken samen op stap, op zoek naar een taal. 
Ze creëerden een eigen universum waarin ze elkaar kunnen ont-moeten. 
In 'En al mee eene keer' dompelen Pascale en Frank het publiek letterlijk onder in die wereld en leggen de taal bloot waarin ze elkaar vinden en soms ook helemaal niet... 
De voorstelling oordeelt niet, net zoals Frank dat kan, en Pascale dat leert, ontroerend mooi en eerlijk.

Trailer youtube

concept: Theater Tartaar / Sofie Saller
regie: Pascale Platel
spel: Pascale Platel / Frank Brichau
techniek: Kurt Verleure

_______________________________________________________________

Theater / performance
Laura Van Dolron
Wat nu nodig is

 

Dinsdag 9 en woensdag 10 februari 20u00
Tickets vanaf € 12
Online reservatie

Een positieve niet-naïeve preek, spiritualiteit voor sceptici

Dat Laura van Dolrons voorstelling ‘Wat nodig is’ ook erg nodig was, bleek na de succesvolle tournee van het stuk in 2011. Bedoeling van van Dolron was om samen met het publiek even op pauze te drukken, even weg te zijn van de waan van de dag, even geen mening te moeten hebben. In plaats daarvan nodigt de Nederlandse uit om te kijken naar hoe druk wij ons maken om zaken die er eigenlijk niet echt te doen. Wat er dan wel toe doet? Dat wij veel meer op elkaar lijken dan we denken. En dat dat feit heel troostrijk is en een heleboel gedoe scheelt. De Volkskrant schreef toen: “Het was zinvol en louterend om vijf kwartier even in ‘een bad van stilte, een bad van rust’ te mogen verkeren.”

Vier jaar na datum maakt Laura van Dolron een adaptatie van het stuk, samen met acteur Steve Aernouts.

spel: Laura van Dolron & Steve Aernouts

http://lauravandolron.com/

______________________________________________________________

Frans Chanson
Sarah D’hondt
Souvenir 

Donderdag 11 februari 20u00
Tickets € 25
Online reservatie

Aangezien het concert van 5 februari uitverkocht is, vindt er een succesherneming plaats op donderdag 11 februari.
(Concert + drink achteraf)
Tijd voor een feest!

Vijf jaar geleden ontstond het Sarah D’hondt Quartet naar aanleiding van een optreden op “Place Musette” tijdens de Gentse Feesten. Ondertussen begeleidden de Stijn Bettens (accordeon), Bart Vervaeck (gitaar) en Lieven Van Pee (contrabas) de chansonnière langs vele podia.
Na het behalen van de Liesbeth Listprijs, de vele prachtige momenten op de Gentse Feesten en invitaties in het buitenland, vliegt het Sarah D’hondt Quartet – eindelijk- de studio in!

Het SDQ nodigt enkele gastmuzikanten uit voor de opnames van hun Franse repertoire en trekt met deze bezetting ook naar de Minard op 5 februari. Daar spelen ze de plaat ‘Souvenir’ integraal. Aangezien het enorme succes brengen we dit concert opnieuw op 11 februari.
Na het concert wordt het publiek uitgenodigd om samen met de muzikanten te klinken op dit nieuwe hoogtepunt!

Info: Die avond is er de mogelijkheid om de LP/cd te kopen of af te halen indien ze reeds werd betaald via de voorverkoop ( crowdfunding loopt van 15/8/2015-01/10/2015).
www.sarahdhondt.be

______________________________________________________________

Concert
LUDO VANDEAU
Au Gré du Charme

Vrijdag 12 februari 20u00
Tickets € 12 VVK / € 14 AVK
Online resrevatie

Ludo Vandeau werd bekend door als stem bij Ambrozijn en Olla Vogala, gastzanger bij Lais en Gabriel Yacoub.
Met eigen band speelde hij op kleine en grote podia, in binnen- en buitenland, met talloze schoolconcerten, huis(kamer)optredens en muziek- en vertelprogramma’s. In Orange kreeg hij de ‘Coup de coeur de jury’ voor zijn versie van een lied van George Brassens.

Na zovele muzikale projecten en podia, en meer dan 15 cd's, was het tijd voor een eerste solo album met eigen werk: Frans chanson of French pop. En die cd is er nu: ‘ Gré du Charme'.
In de zomer van 2015 werd deze voorgesteld met enkele concerten in Italie (zie facebook). En nu wordt dit gevierd in Gent met een feestelijk concert.
Samen met de getrouwe muzikanten, de compagnons de route sinds meer dan 10 jaar: Lode Vercampt (cello), Stijn Bettens (bandoneon, accordeon, accordina en zang), Siegfried Van Schuylenbergh (dobro, resonatorgitaar, 12stringh, banjo, mandoline), Herlinde Ghekiere (zang), Wim Ramon (contrabas, elektrische bas) en Ronald Dhaene (percussie, drums).
En natuurlijk ook enkele gastmuzikanten.
En er is de registratie met camera's van het concert. Clips met live-publiek.
Een avond om U tegen te zeggen...
Wees er bij!
Welkom! 
Nadien drinken we een glas. Of een fles…

www.ludovandeau.be
www.facebook.com/ludovandeau.bandpage
Itunes

______________________________________________________________

Kunstencentrum Vooruit ism De Bezige Bij

Boek / Lezing / Debat
ALICJA GESCINSKA
Een soort van liefde

Zaterdag 13 februari 20u00
Gratis , maar wel voor 10/2 inschrijven via alicja@wpg.be
of 03 285 75 27 ( WPG uitgevers)

Na de dood van haar vader, een gerenommeerde professor Duitse cultuurgeschiedenis, staat Elisabeth voor de taak zijn huis leeg te maken. Doordat ze nooit goed met haar vader op kon schieten, lijkt deze opdracht aanvankelijk niet erg zwaar. Maar wanneer Elisabeth een brief ontvangt, geadresseerd aan haar vader, openen zich kamers van het verleden waarvan ze niets wist. Elisabeth en Anna, twee vrouwen die elkaar nooit hebben gekend, blijken elkaars leven in een definitieve plooi gelegd te hebben. Het is te laat om dat te veranderen, maar misschien is het nog niet te laat om het te begrijpen.

‘Een soort van liefde’ vertelt het verhaal van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Lichamelijk, geestelijk, hartstochtelijk of ingehouden, steeds is de liefde ongrijpbaar en ambivalent.

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Haar boek ‘De verovering van de vrijheid’ (2011) oogstte alom lof. Gescinska schrijft opiniestukken, columns en interviews in het Engels en Nederlands en is lid van het Filosofisch Elftal van Trouw. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna werkte ze aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College.

Facebookevent

______________________________________________________________


Dienst Monumentenzorg en Architectuur

VOORJAARSLEZING
HISTORISCHE GELAAGDHEID :  VALKUIL OF UITDAGING?
EEN CASESTUDY OVER DE HERBESTEMMING VAN HET HUIS VAN DE VRIJE SCHIPPERS

Zondag 14 februari 10u30 – 12u00

Gratis mits inschrijven bij Gentinfo: 09 210 10 10 of Online  

Mooie herbestemmingen bieden meer dan eens de mogelijkheid om onze monumenten een blijvende aanwezigheid te geven. Begin 2016 start Callebaut-architecten met de restauratie van het Huis van de Vrije Schippers aan de Graslei, dat wordt herbestemd tot representatiehuis voor de Haven van Gent. Deze lezing geeft inzicht in de algemene methodiek van een verantwoorde restauratie en herbestemming. Ook andere herbestemmingsprojecten zoals het recent gerestaureerde stadhuis van Diksmuide en de Shop te Antwerpen worden als voorbeeld aangehaald.

Spreker: Wouter Callebaut, zaakvoerder van Callebaut-architecten

______________________________________________________________

EERBETOON PATRICK HEBBERECHT
Manifest voor een kritische criminologie

Maandag  15 februari  20u00
gratis maar inschrijven via  andreasrubbens@hotmail.com

Als eerbetoon aan de befaamde criminoloog Prof. Dr. Patrick Hebberecht stellen enkele van zijn collega’s het manifest voor de kritische criminologie voor (uitgevers: co-editie ASP/EPO). Met het manifest willen de auteurs - Tom Decorte, Raf Jespers, Olga Petintseva en Pascal Tutteleers - wijzen op de noodzaak van een kritische criminologie-beoefening.

Aan het eerbetoon is ook een debat gekoppeld waarin enkele prominente sprekers uit de criminologie de erosie van het kritisch denken binnen deze wetenschappelijke tak aankaarten.

Laughing Bastards, de groep rond Michel Mast (Flat Earth Society), verzorgt de muziek. Rita Faria (Universiteit van Porto) voert het slotwoord.

20u00 voorstelling van het manifest voor de kritische criminologie
20u35 debat
22u30 receptie

met steun van UGent

______________________________________________________________Theater
ACTION ZOO HUMAIN
FLANDRIEN

 

Dinsdag 16 februari 20u00
Tickets € 15 / € 12 (red)
Online reservatie

Aan de eindmeet, op de top van de louteringsberg,
staat de Flandrien zijn scheppende pers te woord:

“Ach ja, ik zeg’t Marc,
als ons leven te vergelijken zou zijn met een perfecte cirkel,
getrokken door een passer met pin en potlood,
dan kan ik u zeggen, Marc:

De benen waren goed,
mijn pin stond schoon in ’t centrum
en met potlood stond op scherp.

Maar ge kent dat hé Marc,
er zijn ook gasten,
die een passer hebben met twee pinnen,
en gasten,
die een passer hebben met twee potloden.

En weet ge, Marc
’t is simpel hé,
celui qui voyage avec les cochons
doit manger le même pâté.
É”

Productie: Action Zoo Humain
Steun: Vlaamse Overheid, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent
Met dank aan: kc Vooruit, CAMPO, Geert Vandyck
Van en met: Zouzou Ben Chikha, Wilm Willaert, Tom Vermeir en Mourade Zeguendi
Coaching: Chokri Ben Chikha
Techniek: Niels Ieven
Kostuums: Marij De Brabandere
Affiche: Sarah Geypens

___________________________________________________

Toneelgroep NUNC
Het Geslacht Borgia Trilogie

Zaterdag 20 februari om 18u00
Zondag 21 februari om 11u00
Tickets ( inclusief maaltijd ) € 38,50
Online reservatie

Knetterend, zorgvuldig vormgegeven en met joie de vivre geregisseerd spelerstoneel over het hartveroverende monster Rodrigo Borgia. (KNACK)
Zo burlesk het klinkt, zo burlesk ziet het er ook uit. Schuinse humor wisselt af met beklijvende plaatjes, rauwe poëzie met rake solo’s. … Vitaliteit plus smeuïgheid: Het geslacht Borgia biedt heerlijk toneel. (De standaard)

Na een warm onthaalde première en tournee vorig seizoen speelt NUNC de Borgia trilogie een laatste keer in Gent.
Deze trilogie vertelt het verhaal van de roekeloze Italiaanse Borgia familie. Het Geslacht Borgia werd in de pers omschreven als “een mijlpaal in het Vlaamse theater*” gespeeld door “een energieke enthousiaste troep spelers waar het spelplezier van afdruipt*”.

Voor de laatste keer neemt NUNC je mee naar de wereld van macht, religie, dromen, nepotisme en seks. De voorstelling vertelt de rise and fall van de beruchte pausenfamilie die in minder dan tien jaar het Vaticaan omtoverde tot een speeltuin vol duistere maar amusante attracties. Het Geslacht Borgia is een voorstelling die verleidelijk en hard, ruw en mooi, geestig en triest. Een voorstelling die binnenkijkt bij een van de machtigste families ooit. Het Geslacht Borgia is “benijdenswaardig homogeen, lovenswaardig gedurfd, speels uitdagend. Een opsteker.*”

Een voorstelling over dromen en ambitie en met de nieuw gecomponeerde muziek van Jan Van Outryve en Brent Vanneste (Steak Number Eight) slaat de vlam in de pan. De Borgia pakken wat ze kunnen en doen dat als echte helden: snel, slim, geestig maar onverbiddelijk.

NUNC portretteert de Borgia familie in een “een welhaast Shakesperiaanse tragedie*”als een stel uitgelaten kinderen met de precisie van een scherpschutter.  De Borgia verleiden, ze zondigen, ze dromen.
Als een horde wilde honden walsen ze over de wereld te walsen. Ze willen niets minder dan alles. Want het doel heiligt de middelen zelfs bedrog, leugens, incest en moord.

Het Geslacht Borgia vertelt op het scherp van de snee met een troep kloeke spelers. Regisseur en auteur Van Tourhout zoekt met zijn ploeg naar een poëtische taal die het midden houdt tussen de hel en de hemel.

Voor de laatste keer in Gent wordt deze voorstelling als een geheel gespeeld. Drie voorstellingen met een menu tussendoor om je helemaal onder te dompelen in het fascinerende hart van de Borgia.

______________________________________________________________

Theater
DE KOE
Beckett Boulevard

Dinsdag 23 – zaterdag 27 februari
Tickets vanaf € 14
Online reservatie

Een politieke komedie over lust en hebzucht

Restaurant Ostend Queen op de bovenste verdieping van het Kursaal in Oostende. Een actrice legt aan haar ex-man haar plannen uit. Ze heeft genoeg van het leven op de planken en denkt er over na een politieke partij op te richten. De ober komt hen vergezellen en vraagt de politica in spe mee naar het casino beneden… Haar nobele politieke overtuigingen worden meteen op de proef gesteld: trapt ze in de val van lust, hebzucht, hoogmoed en faalangst?

Een politieke komedie waarin Samuel Beckett, Hillary Clinton, David Lynch, Woody Allen en Maggie De Block samenkomen. Zoals steeds bij De Koe weten we waar het stuk begint, maar niet waar het eindigt…

Concept/Tekst/Spel: Natali Broods, Willem de Wolf en Peter Van den Eede
Beeld/Geluid/Techniek: Bram De Vreese en Pol Geusens
Zakelijke leiding: Joke Quaghebeur
Productie: Lien De Mulder (stage)
Met dank aan Matthias de Koning, Marlene De Smet, Jan Hautekiet en Tom Lenaerts

www.dekoe.be

______________________________________________________________

Gents Opera- en Belcantokoor Liane Soudan


Zondag 28 februari 15u
Tickets (voorverkoop) € 23 / € 18
Tickets (aan de kassa) € 25 / € 20
Online reservatie

Creatie in Gent: Kringen van tijd
Deze boeiende en lyrische cantate geeft gestalte aan de kringloop van het leven in harmonie met de seizoenen, symbool voor elke levensfase. Het orkest, sopraan, tenor en koorgroep zorgen voor de muzikale verklanking van poëtische teksten gebracht door de recitant die als ‘de oudere dichter’ doorheen de seizoenen de lange weg overschouwt die hij is gegaan.

Componist: Jos Mertens
Tekst: Julien Librecht
Algemene leiding: Herman Streulens
Solisten: Emma Posman, sopraan, en Paul Claus, bariton
Koor: Gents Opera- en Belcantokoor Liane Soudan

www.gentseopera.be

______________________________________________________________

______________________________________________________________

volkstheater knop