header

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons programma?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

 

April 2017

Theatraal concert
WE SHALL OVERCOME

Maandag 24 april 20u00
Tickets via Tickets Gent 09 225 01 01
Online reservatie

‘Pete Seeger meets Willem Vermandere, Boris Vian, Kurt Weill, Leonard Cohen, Wannes Van de Velde, June Tabor, Bob Dylan, Vuile Mong, Bob Marley, Walter De Buck, Jacques Brel, John Lennon, Nick Lowe, Captain Sensible, PJ Harvey, en vele, vele anderen.
Een avond waar het bezwaarde geweten een stem krijgt, het gebroken geweer, de vredesduif, de regenboog, Jean Jaurès, Bertrand Russell...
Een avond zoals ik hem mij herinner uit de jaren tachtig, de betogingen vóór de vrede en tegen de atoomraketten, de mars op Brussel, miljoenen burgers stapten op treinen en zongen zich een weg naar de hoofdstad. Duizenden kelen zongen oude liederen, alsof het zingen ons wapen was. De bloem in de geweerloop. Vreedzaam liepen we hand in hand een betere wereld tegemoet. En we zongen, en we hoopten, zoals de generaties voor ons.
We shall overcome.
Tijdens de herdenkingen aan de Eerste Wereldoorlog mag de herinnering aan zij die bleven zingen niet vergeten worden, zij die vochten voor de vrede en het respect tussen de naties en de volkeren, zij die geloofden in de diplomatie en het pacifisme. Voor hen geen gedenksteen, of triomfboog, zij leven verder in hun liederen, in hun zuivere stem, in hun voortdurend protest. Opdat wij nooit zullen vergeten, en wij tot in de eeuwen der eeuwen zullen inzien, dat elke oorlog, waar ook ter wereld, een aanslag is op het fundament van onze beschaving. Maar vooral: opdat wij zouden blijven zingen.’

Aan het woord is Wim Opbrouck. In het kader van de honderdjarige herdenking van Wereldoorlog 1 stelde Opbrouck samen met zijn muzikale wapenbroeder Ron Reuman een avond samen met muziek uit het repertoire van de vredesbeweging. Traditional, gospel, folk, rock, chanson – het repertoire is rijk.  

Drie muzikanten en een acteur. Samen zorgen ze voor verrassende arrangementen van bekende en minder bekende liederen. We Shall Overcome is een prachtig theaterconcert dat diep in de onderbuik van de geschiedenis tast. Soms donker, woelig en hard. Soms meeslepend, aanstekelijk en hoopvol.  

Een live-registratie werd uitgebracht op cd.

Zang en muziek:   Wim Opbrouck, Axl Peleman, Roeland Vandemoortele, Ron Reuman
Dramaturgie:  Koen Haagdorens
Decorontwerp:              Wim Opbrouck en Luc Goedertier
Lichtontwerp:  Mark Van Denesse
Kostuumontwerp:  Martha Stoffels
Productie: NTGent

_______________________________________________________________ 

Theater
De Koe
De wederopbouw van het Westen: Wit Rood Zwart


© Koen Broos

Woensdag 26 tem zaterdag 29 april 19u00
Tickets € 16 / 12 (red)
Online reservatie

”Intelligent, veelzijdig, toegankelijk, schalks” (De Standaard)

In 2013 speelde De Koe in Vooruit ‘Zwart’, het laatste deel van hun absurde, filosofische en heerlijk groteske trilogie. In deel één, ‘Wit’, keken de spelers nog terug op de wereld van hun jeugd. In ‘Rood’ stond het stormachtige, vluchtige leven van Elisabeth Taylor model voor de moderne westerse levenshouding. ‘Zwart’ was de apotheose, waarin het gezelschap de geschiedenis van de westerse kunst verkende. De Koe speelt deze keer de integrale versie van dit sublieme drieluik.

Waar staan we met de wereld en hoe is dat zo gekomen? ‘Wit Rood Zwart’ wordt de grote finale van een even grootse als lichtvoetige geschiedenis van het Westen. Het Westen waarin en waarmee wij zijn opgegroeid. Natali Broods, Peter Van den Eede en Willem de Wolf vervlechten de delen nog één keer tot een meanderende stroom vol persoonlijke herinneringen, politieke anekdotes, historische gebeurtenissen en onverwachte filosofische inzichten.

van & met: Peter Van den Eede, Natali Broods & Willem de Wolf – techniek: Bram De Vreese & Pol Geusens

120 min / pauze / 120 min

_______________________________________________________________

volkstheater knop